Övriga länk- och materialtips

Svenska för yrkesutbildade, Sfx

Svenska för yrkesutbildade är ett samarbete mellan kommunerna i Stockholms län med syfte att ta tillvara nyanländas yrkeskompetens. Kurserna utgör en skräddarsydd väg genom systemet och samlar pusselbitar som krävs för att eleverna så snart som möjligt ska kunna arbeta inom sitt yrkesområde. Det innebär intensiva svenskstudier med fokus på yrkesspråket, orienteringskurser med nödvändig omkringkunskap för att veta hur respektive yrke fungerar i Sverige, samt möjlighet att komplettera sin utbildning för svenska förhållanden på högskole- eller gymnasienivå. I möjligaste mån har Sfx också ambitionen att hitta praktikplatser till alla elever.

I dagsläget finns Svenska för yrkesutbildade för åtta olika yrkesområden. Svenska för Medicinsk personal (Södertälje), Ingenjörer (Stockholm och Järfälla), Pedagoger (Stockholm), Företagare (Botkyrka),Hantverkare (Haninge), Lastbilschaufförer (Stockholm söderort), Bussförare (Tyresö), Ekonomer, Jurister och vissa Samhällsvetare (Stockholm) samt Programmerare (Tyresö).

Sfx-kurserna samlar elevgrupper med samma yrkesbakgrund från hela Stockholms län. Samtliga kommuner i länet har genom en avsiktsförklaring sagt att de ska betala interkommunal ersättning för Sfx-studier.

Samordnare Katarina Stiessel Fonseca nås på katarina.stiessel.fonseca@jarfalla.se

Läs mer om aktuella sfx-kurser på Kommunförbundet Stockholms läns webbplats: www.ksl.se


Fotoboken om Sverige

44 unga fotografer mellan 14-32 år valdes ut för att skildra ett Sverige som inte bara handlar om röda stugor med vita knutar och Ishotellet i Jukkasjärvi. Bilderna är samlade i ”Fotoboken om Sverige”. Boken har översatts till sju språk.

Ladda ner boken på svenska här


Informationsverige.se

Webbplatsen är länsstyrelsernas gemensamma portal för samhällsinformation för nyanlända, arbetsgivare, tjänstemän och andra aktörer. Portalen ger information om till exempel arbete, bostäder, samhället, hälsa och fritid. Länsstyrelserna driver och utvecklar informationsverige.se.

Boken “Om Sverige” på flera språk


Om privatekonomi

Information om finansiella tjänster: konsumenternas.se

Information om betalningsanmärkningar och kreditupplysning: kronofogden.se

Konsumentverkets ungdomsportal, om köp och pengar: hallakonsument.se

Information och vägledning kring tele- och Internetabonnemang: telekomradgivarna.se

Finansinspektionens samlingssida för pedagogiskt material om privatekonomi: gilladinekonomi.se

Information och vägledning kring elmarknaden: energimarknadsbyran.se


Stockholmskällan

Stockholmskällan är en databas med källmaterial från flera olika arkiv i Stockholm. I databasen finns fotografier, kartor, litteratur, konstverk, ritningar, statistik, filmer och mycket mer.

Läs mer på: www.stockholmskallan.se

 

 


Centrum för samhällsorientering i Stockholms län | Email: infosam@stockholm.se | Telefon: 08-508 35 443