Skriv ut Tipsa en vän

Resa i Stockholms län

Foto: Svartpunkt AB

SL, Stockholms Lokaltrafik

Med Stockholms lokaltrafik kan man resa i hela Stockholms län. Man kan bland annat resa från Norrtälje eller Roslagen i norr till skärgården i öster. Man kan resa både med pendeltåg, stadsbussar, länsbussar, tunnelbana och övrig spårbunden trafik (till exempel Tvärbanan, Roslagsbanan och Saltsjöbanan).

Man kan köpa biljett i spärren på tunnelbanestationerna och pendeltågstationerna, men det är alltid billigare att köpa biljett i förväg. Det finns så kallade förköpshäften eller biljetter som man köper på sms. Det finns också månadskort, tredagarskort, årskort och säsongskort som räcker i 4 månader. På bussarna kan man inte köpa någon biljett. Då måste man ha köpt en biljett innan man kliver på.

Om man är under 20 år eller över 65 år reser man till reducerat pris. Det betyder att det är billigare att resa med SL.

Barn under 7 år reser gratis tillsammans med betalande vuxen. På helger reser barn mellan 7 och 12 år gratis tillsammans med betalande vuxen. En vuxen med barnvagn åker gratis på de flesta bussar i Stockholm.

Om man reser utan giltig biljett kan man få böter.

Stockholms tunnelbanestationer är fyllda av konst, både målningar och skulpturer. Ibland hålls guidade konstvisningar i tunnelbanan.

För mer information och personlig service kan man besöka ett SL-center. Det finns till exempel på T-centralen, i Slussen, Fridhemsplan, Gullmarsplan och Tekniska högskolan.

Läs mer om Stockholms lokaltrafik här eller ring: 08-600 10 00.
Information finns på lättläst svenska och på engelska.


Biltrafik

Bilar som är registrerade i Sverige och som kör in och ut ur Stockholms innerstad på vardagar mellan kl.06.30-18.29 måste betala en så kallad trängselskatt. Avgiften är olika beroende på vilken tid på dagen man åker. På helgdagar, dag före helgdag eller under juli månad betalar man ingen trängselskatt.

Bilarna registreras automatiskt vid så kallade betalstationer. Myndigheten Transportstyrelsen skickar en räkning till den som äger bilen i slutet av varje månad.


SJ, Statens järnvägar

Från Centralstationen i Stockholm går det tåg till andra platser i Sverige och utomlands. Ibland finns det även möjlighet att stiga av och på tåg i till exempel Sundbyberg och i Flemingsberg.

Läs mer om tågtrafiken på SJ:s webbplats: www.sj.se


Privata bussbolag

Privata bussbolag har bussturer till andra platser i Sverige och utomlands. De flesta bussarna går från Cityterminalen i centrala Stockholm.

Läs mer om bussturer med olika bussbolag på Cityterminalens webbplats: www.cityterminalen.se


Flygplatser

Stockholms närmaste flygplatser är Arlanda och Bromma flygplats.


Karta över SL:s spårtrafik