Centrum för samhällsorientering

Centrum för samhällsorientering i Stockholms län (CSO) är ett gemensamt samordningskansli för tjugofem  kommuner i Stockholms län och Håbo kommun i Uppsala län. Vi samordnar kurser i samhällsorientering för nyanlända invandrare som bor i de tjugosex kommunerna.

Samhällsorientering

Samhällsorientering är en lagstadgad utbildning för nyanlända invandrare. Kursen ger kunskap om hur samhället fungerar och hur nyanlända invandrare kan göra för att snabbt komma in på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

Under 60 timmar ges möjlighet till en massa ny kunskap på modersmålet och deltagaren får också chans att diskutera och ställa frågor. På kursen diskuteras bland annat hur man söker arbete, olika sätt att se på barn och barnuppfostran och hur man söker vård. Ofta ingår även studiebesök hos någon myndighet eller på ett museum.


Hur går anmälan till?
Arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen anmäler de personer som har en etableringsplan till kursen i samhällsorientering.

För den utökade målgruppen (anhöriginvandrare) anmäler individen sig direkt till sin kommun, som gör en bedömning av individens rätt till kursen. I de flesta fall är det mest lämpligt att kontakta SFI i sin hemkommun. Du kan alltid kontakta Centrum för samhällsorientering om du inte hittar rätt kontaktperson i din kommun.

Övriga nyanlända invandrare, till exempel arbetskraftsinvandrare, har ingen rätt till samhällsorientering enligt lagen. Några kommuner erbjuder ändå samhällsorientering till personer som inte har en etableringsplan eller ingår i den utökade målgruppen. Då är det upp till kommunen att ta ett beslut om den individen har behov av att läsa samhällsorientering och anmäla den personen till kursen.

Samverkande kommuner
Samverkande kommuner är Botkyrka kommun, Danderyds kommun, Ekerö kommun, Haninge kommun, Huddinge kommun, Håbo kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Norrtälje kommun, Nykvarns kommun, Nynäshamns kommun, Salems kommun, Sigtuna kommun, Sollentuna kommun, Solna stad, Stockholms stad, Sundbyberg stad, Södertälje kommun, Tyresö kommun, Täby kommun, Upplands-Bro kommun, Upplands Väsby kommun, Vallentuna kommun, Vaxholms kommun, Värmdö kommun, Österåkers kommun.


Centrum för samhällsorientering i Stockholms län | Email: infosam@stockholm.se | Telefon: 08-508 35 443