«
Vi som anordnade konferensen för samhällskommunikatörer den 13 februari  vill ge ett stort tack...
»
Att skapa kontakter mellan kulturer och öka integrationen. Det är målet för projektet...

Rösta i Europaparlamentsvalet

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. Förtidsröstningen startar den 7 maj och pågår fram till och med valdagen. Röstkortet skickas den 2-7 maj till alla som har rösträtt.

 

Rösträtt

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du:

  • är svensk medborgare
  • fyllt 18 år, senast valdagen
  • någon gång varit folkbokförd i Sverige
  • är EU-medborgare folkbokförd i Sverige, anmäld senast den 25 april

Blankett hittar du på Länsstyrelsernas webbplats och på val.se

 

Röstkort

Röstkortet skickas den 2-7 maj till alla som har rösträtt, till den adress som man är folkbokförd på. Om du ska förtidsrösta måste du ha med dig röstkortet och kunna legitimera dig. Om du inte fått något röstkort eller tappat det, kan du beställa ett nytt röstkort på val.se

 

Valsedlar

På alla ställen där man kan rösta finns namnvalsedlar för partier som fått mer än 1 % av rösterna i hela landet i något av de två senaste Europaparlamentsvalen. Det ska även finnas blanka valsdelar. Partierna har också rätt att själva lägga ut namnvalsedlar. Dessutom har representanter från andra partier rätt att lägga ut valsedlar.

 

Förtidsröstning

På Valmyndighetens webbplats kommer det att finnas information om var du kan förtidsrösta. De lokaler där det är möjligt att förtidsrösta kallas röstningslokaler, i de flesta kommuner kommer för väljaren närbelägna röstningslokaler att anges på röstkorten. På val.se kan du hitta var du kan förtidsrösta.

 

Kommunala bud

För röstande som på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till röstningslokal och som inte själv kan anlita vittne och bud finns kommunala bud. Hör av dig till din kommun för mer information.

 

Ledsagning

Röstande som behöver ledsagning och har beslut om beviljad ledsagning kan använda sin ordinarie utförare för att ta sig till och från sin vallokal på valdagen. Utnyttjad ledsagning räknas inte av från beviljad ledsagning.

 

Mer information

Du kan läsa mer om röstningsprocessen och valsystemet på Valmyndighetens webbplats val.se. Där hittar du även information på lättläst svenska och på flera olika språk.

 

In English

For information about general elections in english and other languages, please visit the Election Authority´s website val.se You could also visit the website of the City of Stockholm Election Committee here, and select a language.

 

 

«
Vi som anordnade konferensen för samhällskommunikatörer den 13 februari  vill ge ett stort tack...
»
Att skapa kontakter mellan kulturer och öka integrationen. Det är målet för projektet...
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter