«
Att skapa kontakter mellan kulturer och öka integrationen. Det är målet för projektet...
»
Tips på kompetensutveckling!   Projektet "Funktionshinder i etableringen" har som syfte...

Snabbare placering av nyanlända kan spara miljoner

Migrationsverket

En effektivare organisation för mottagandet av flyktingar, bland annat genom att ge Migrationsverket ett samlat ansvar, skulle kunna spara miljoner åt staten, slår Riksrevisionen fast i en ny rapport.

Fler än 12 000 personer med upphållstillstånd väntar i dag på att få boende i någon av Sveriges 290 kommuner. Det är Arbetsförmedlingen som tillsammans med Migrationsverket ansvarar för hitta en lämplig kommun till den nyanlände.

Riksrevisionen föreslår efter sin granskning att Migrationsverket i stället får ett helhetsansvar.

Cirka 85 procent av de nyanlända väljer i dag att ordna sitt eget boende eller flytta till anhöriga. De statliga insatserna för att placera nyanlända i kommuner där det finns jobb får därför liten effekt i praktiken, menar Riksrevisionen.

Genom en snabbare och mer effektiv placering skulle staten kunna spara flera miljoner kronor varje månad, enligt myndighetens granskning.

Fördelningen av nyanlända mellan landets kommuner är i dag mycket ojämlik. Vissa av landets kommuner tar emot långt fler än andra. Så sent som i går föreslog regeringens samordnare att större krav måste ställas på kommunernas beredskap för att ta emot nyanlända.

Riksrevisionen föreslår att den myndighet som är ansvarig får större möjlighet att anvisa flyktingar till kommuner, när trycket blir extra högt.

 

Läs och lyssna på nyheten på sr.se

 

«
Att skapa kontakter mellan kulturer och öka integrationen. Det är målet för projektet...
»
Tips på kompetensutveckling!   Projektet "Funktionshinder i etableringen" har som syfte...
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter