Olika typer av anställningar

Det finns olika typer av anställning. Tillsvidareanställning (som brukar kallas fast anställning) betyder att man får jobba på arbetsplatsen utan tidsbegränsning.

Timanställning och behovsanställning betyder att man får arbeta tillfälligt när arbetsgivaren behöver personal. Vikariat betyder att man får arbeta tillfälligt för att någon annan anställd är ledig från sitt arbete.

Provanställning betyder att en arbetsgivare har möjlighet att prova en anställd under högst sex månader. Det betyder också att en person får möjlighet att prova ett nytt arbete.

En del anställningar är heltidsanställningar. Då arbetar man runt 40 timmar per vecka. En del anställningar är deltidsanställningar och då jobbar man mindre än 40 timmar per vecka.


Svartjobb

En del arbetsgivare erbjuder arbeten som inte är lagliga. Det betyder att de inte betalar in sociala avgifter till staten och att ingen skatt dras från lönen. Den som arbetar på det sättet är inte försäkrad och har till exempel inte rätt till någon ersättning ifall det skulle hända en olycka på arbetsplatsen. Man har inte heller rätt till sjukpenning vid sjukdom och inga pengar betalas in till kommande pension. Det är också svårt att använda det olagliga arbetet som någon giltig erfarenhet och referens när man söker andra arbeten.

 

Bra att tänka på vid anställning

  • Se till att få ett anställningsbevis där lön och andra ersättningar syns
  • Kontrollera att arbetstid och övertidsersättning stämmer överens med det ni har kommit överens om
  • Begär att få skriftliga lönebesked och spara dem. Lönebeskedet visar din lön och skatten som arbetsgivaren har dragit av. Om inte arbetsgivaren har betalat skatt kan du bli skyldig att betala den skatt arbetsgivaren skulle ha betalat in.

 

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter