Praktik

En praktikplats är ett bra sätt att förbättra sina möjligheter i jobbsökandet. Man får nya arbetslivserfarenheter och knyter kontakter på arbetsmarknaden. Praktikplatsen kan också vara bra för att lära sig bättre svenska. När man söker jobb kan en arbetsgivare eller arbetskamrat på praktikplatsen vara referens, alltså rekommendera den som söker jobb till den nya arbetsgivaren.

Innan man börjar en praktik behöver man skriva ett avtal med arbetsgivaren. Avtalet bör skrivas hos Arbetsförmedlingen eller kommunen för att man ska vara rätt försäkrad. I avtalet ska det till exempel stå hur länge praktiken varar, vilka arbetstider och arbetsuppgifter man ska ha och eventuell lön eller ersättning.

Efter praktiken är det viktigt att be om ett arbetsintyg från arbetsgivaren. I arbetsintyget ska det stå vilken arbetsplats man har varit på, vilka arbetsuppgifter man har haft och hur lång tid praktiken varit. Det är också bra att be om ett skriftligt omdöme, ett så kallat arbetsbetyg, där det står om hur man har fungerat på arbetsplatsen. Arbetsintyg och arbetsbetyg är bra att ha när man söker arbete.

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter