Arbetslöshetskassa

Arbetslöshetsförsäkringen finns till för att man som arbetssökande ska få en ersättning under den tid det tar att söka och hitta ett nytt jobb.

För att få försäkringen behöver man uppfylla vissa villkor, bland annat vara inskriven på Arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb. Det är viktigt att skriva in sig på Arbetsförmedlingen samma dag som man blir arbetslös, för att ha rätt till ersättning från den dagen.

Det är arbetslöshetskassan, eller a-kassan som den också kallas, som betalar ut ersättningen. Ersättningen finns i två olika former. Hur stor ersättningen blir beror på om man har varit medlem i a-kassan eller inte, och vilka villkor man uppfyller.

För att bli medlem i en a-kassa när man arbetar betalar man in en avgift. Man behöver inte vara med i facket för att kunna vara med i a-kassan. Arbetslöshetskassornas samorganisation har en lista på alla a-kassor.

Om man inte har rätt till a-kassa kan man söka ekonomiskt stöd från kommunen, så kallat försörjningsstöd. Sök på “försörjningsstöd” på din kommuns webbplats för mer information.

 

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter