Betala skatt och deklarera

Hur fungerar skattesystemet?

Sverige har sedan 1800- talet byggt upp ett system för social trygghet, som bygger på skatter. Skattepengarna används till olika verksamheter för landets invånare, till exempel till sjukvård, skolor och vägar.

Skattepengarna används också för att fördela om resurser mellan dem som har höga inkomster och dem som har låga inkomster. I många andra länder bygger den sociala tryggheten istället på att familjemedlemmar stödjer varandra, att man tar lån eller har besparingar.

Det finns en diskussion mellan politiska partier om hur hög skatten ska vara och vad den ska användas till. Jämfört med många andra länder är det högre skatter i Sverige.


Alla som arbetar betalar skatt

Alla som arbetar ska betala skatt. Skatten är ungefär 30 procent av lönen. Det är arbetsgivaren som betalar in skatten, och drar den direkt från lönen.

När man börjar ett nytt jobb brukar arbetsgivaren be om en skattsedel. En skattsedel visar hur mycket skatt man ska betala av sin lön. Skattsedeln beställer man hos Skatteverket. Det är bra att kontrollera att man betalar in rätt skatt. Betalar man in för lite skatt måste man betala tillbaka det som saknas när deklarationen kommer året efter.

Läs mer på www.skatteverket.se


De flesta behöver göra en deklaration

Varje år skickar Skatteverket en deklarationsblankett till alla invånare som året innan arbetat eller fått annan skattepliktig inkomst. Skattepliktig inkomst betyder att man måste betala skatt på inkomsten. Det gäller till exempel för föräldrapenning.

I deklarationen står det hur mycket skatt man har betalat under året som gått och om man har betalat in för lite eller för mycket skatt.

Om man har betalat för lite skatt måste man betala in mer. Man kan också få tillbaka pengar om man betalat för mycket skatt.

När deklarationen kommer hem i brevlådan ska man kontrollera att uppgifterna stämmer, skriva under med sin namnteckning och skicka tillbaka blanketten till Skatteverket. Man kan också deklarera via telefon, internet eller SMS.

Om man inte lämnar in deklarationen i tid får man betala en förseningsavgift.

 

 

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter