Om oss

Centrum för samhällsorientering i Stockholms län (CSO) är ett gemensamt kansli för alla kommuner i Stockholms län samt Håbo kommun i Uppsala län. Kansliet samordnar, planerar och utvecklar kursen i samhällsorientering för nyanlända och anhöriginvandrare som bor i kommunerna nedan:
Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Håbo, Järfälla, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.

Samhällsorientering är en gratis kurs om det svenska samhället. Kursen ger personer som är nya i Sverige kunskap om sina rättigheter och skyldigheter, svensk demokrati och hur samhället är organiserat. Samhällsorientering är på deltagarnas modersmål eller annat språk de kan väl. Det är antingen arbetsförmedlingen eller hemkommunen som anmäler deltagare till kursen.

Det är någon av utbildningsföretagen Elvira kunskapsutveckling AB eller Cuben Utbildning AB som håller i kurserna.

På en flik längre upp finns en inloggningsbar sida för de samverkande kommunerna. Där finns bland annat styrdokument, nyhetsbrev och statistik om antal deltagare som läser kursen i länet. Arbetar du med nyanlända och anhöriginvandrare i en kommun i Stockholms län eller i Håbo kommun? Kontakta CSO för att få lösenord.


Kursen i samhällsorientering

Samhällsorientering är en lagstadgad kurs för nyanlända invandrare. Även vissa anhöriginvandrare har rätt att läsa kursen. Kursen ger kunskap om hur samhället fungerar och erbjuder nyanlända kunskap om rättigheter och skyldigheter för att bli delaktiga både i civilsamhället och på arbetsmarknaden.

Under 100 timmar får deltagarna på sitt modersmål lära sig om hur det svenska systemet är uppbyggt och hur den svenska demokratin har vuxit fram.

Genom dialog och reflektion får varje deltagare möjlighet att skapa en förståelse utifrån sina egna erfarenheter. Under kursen diskuteras bland annat; hur vården fungerar i Sverige, olika sätt att se på barnuppfostran, svensk skola, individen kontra kollektivet etc. Fyra studiebesök alternativt externa besökare ingår i varje kurs. Vill du veta mer om bakgrunden till samhällsorienteringen kan du läsa delbetänkandet SOU 2010:16.


Anmälan till kursen

Handläggare på länets arbetsförmedlingar anmäler deltagare inom etableringsprogrammet till kursen. I vissa kommuner är det dock kommunens tjänstepersoner som anmäler dessa deltagare till samhällsorientering, om den lokala arbetsförmedlingen och kommunen har kommit överens om detta. De anhöriginvandrare som har rätt att läsa kursen är det kommunen som ansvarar för att anmäla. CSO har flera kontaktpersoner i varje samverkande kommun som ansvarar för anmäla dessa deltagare till kursen. Anmälan sker i CSO:s administrationsverktyg. Läs mer om anmälan under fliken CSO:s kurser längre upp på sidan.

 

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter