Övriga länk- och materialtips

Svenska för yrkesutbildade, Sfx

Svenska för yrkesutbildade är ett samarbete mellan kommunerna i Stockholms län med syfte att ta tillvara nyanländas yrkeskompetens. Kurserna utgör en skräddarsydd väg genom systemet och samlar pusselbitar som krävs för att eleverna så snart som möjligt ska kunna arbeta inom sitt yrkesområde. Det innebär intensiva svenskstudier med fokus på yrkesspråket, kurser för att förstå hur yrket fungerar i Sverige och möjlighet att komplettera sin utbildning för svenska förhållanden på högskole- eller gymnasienivå. I möjligaste mån har Sfx också ambitionen att hitta praktikplatser till alla elever.

I dagsläget finns Svenska för yrkesutbildade för elva olika yrkesområden. Svenska för Medicinsk personal (Södertälje), Ingenjörer och arkitekter (Stockholm och Järfälla), Pedagoger (Stockholm), Entreprenörer (Botkyrka), Hantverkare (Haninge), Lastbilschaufförer (Stockholm), Bussförare (Tyresö), Ekonomer, Jurister och Samhällsvetare (Stockholm), Programmerare (Tyresö), Bagare (Nynäshamn) samt Takmontörer (Nynäshamn).

Sfx-kurserna samlar elevgrupper med samma yrkesbakgrund från hela Stockholms län. Läs mer om aktuella kurser på Sfx hemsida.


Informationsverige.se

Webbplatsen är länsstyrelsernas gemensamma portal för samhällsinformation för nyanlända, arbetsgivare, tjänstemän och andra aktörer. Portalen ger information om till exempel arbete, bostäder, samhället, hälsa och fritid. Webbplatsen är översatt till ett flertal olika språk. Länsstyrelserna driver och utvecklar informationssverige.se.

Boken Om Sverige är framtagen av Göteborg stad och Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Syftet med boken är att hjälpa människor som kommer till Sverige med grundläggande information och även ge stöd till Sveriges kommuner med arbetet med samhällsorientering. Ladda ned Om Sverige på svenska. Boken finns även nedladdningsbar på flera andra språk på sidan.


Om privatekonomi

Information om finansiella tjänster: konsumenternas.se

Information om betalningsanmärkningar och kreditupplysning: kronofogden.se

Information och vägledning kring tele- och Internetabonnemang: telekomradgivarna.se

Finansinspektionens samlingssida för pedagogiskt material om privatekonomi: gilladinekonomi.se

Information och vägledning kring elmarknaden: energimarknadsbyran.se


Stockholmskällan

Stockholmskällan är en databas med källmaterial från flera olika arkiv i Stockholm. I databasen finns fotografier, kartor, litteratur, konstverk, ritningar, statistik, filmer och mycket mer.

Läs mer på: www.stockholmskallan.se

 

 

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter