Att hitta en bostad

Befolkningen i Stockholmsregionen ökar hela tiden. Eftersom befolkningen ökar blir det svårare att få en bostad i Stockholm. Särskilt drabbas unga, studenter och nyanlända som ofta blir tvungna att skaffa lägenhet i andra hand.
Det går att ställa sig i kommunernas bostadsköer för att få en bostad. Däremot är det långa köer. I snitt tar det sju-tio år för att få en bostad i Stockholmsområdet.

Det finns olika sätt att gå tillväga för att hitta en bostad. Om man vill hyra en bostad behöver man ta reda på vem som är hyresvärd där man vill bo och ställa sig i bostadskö. Man kan stå i bostadskö som ensamstående eller som par.


Bostadsförmedlingar

En del kommuner har en egen bostadsförmedling som man kan anmäla sig till, för att ansöka om ett förstahandskontrakt till en hyresrätt. Det finns också privata bostadsföretag som förmedlar hyresrätter. Ibland tar bostadsförmedlingarna en köavgift, men ibland kostar det ingenting att stå i kö.

Kötiden till ett förstahandskontrakt genom bostadsförmedlingen i Stockholm och andra storstäder är ofta många år. För att få en bostad i första hand krävs oftast att man har en viss årsinkomst. Olika bostadsföretag har olika krav på hur hög årsinkomsten ska vara. Om man söker bostad tillsammans som ett par, räknas bådas inkomst.

På kommunernas webbplatser kan man hitta länkar till de kommunala bostadsförmedlingarna och ibland även till privata hyresvärdar. Annonser för lediga rum eller lägenheter finns även i dagstidningar, på Internet, sociala medier och ibland uppsatta på anslagstavlor i till exempel matbutiker. Sök på “bostadsförmedling” på din kommuns webbplats, för att hitta mer information.


Stå i bostadskö i annan kommun

Hos många bostadsförmedlingar går det bra att stå i kö även om man bor i en annan kommun. Till exempel kan någon som bor i Upplands Väsby eller Valdemarsvik stå i bostadskö i Stockholms stad eller i Umeå. Men vissa bostadsförmedlingar tillåter inte det.


Stockholms stads bostadsförmedling

Stockholms stads bostadsförmedling förmedlar hyresrätter i Stockholms stad och i många av kommunerna i Stockholms län. De har information på sin webbplats om hur man ställer sig i kö till en bostad, vad det kostar, och hur länge man behöver vänta på en bostad.


Fastighetssmäklare

Bostadsrätter och äganderätter säljs ofta via en fastighetsmäklare. Mäklaren tar en avgift av den som säljer bostaden, och ska se till att köpet går rätt till. Mäklaren ska kunna svara på frågor om bostadens skick och frågor om juridik och ekonomi.

 

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter