Olika typer av boenden

Sverige är ett avlångt land med många större och mindre städer och byar. I Stockholm och andra storstäder är det svårt att få en bostad, medan det finns kommuner i andra delar av landet där bostäder står tomma.

Lägenheter, villor, radhus och kedjehus finns både i städer och på landsbygden och man kan antingen hyra eller köpa sin bostad.

Bostadsbristen i storstäderna gör att många hyr sin bostad i andra hand eller bor inneboende i väntan på eget boende. Andra väljer att flytta utanför staden, där det är lättare att få egen bostad.


Vad är en hyresrätt?

En hyresrätt är en bostad som man hyr. Hyresgästen är den person som hyr bostaden, och hyresvärden är den som hyr ut bostaden. Hyresgästen och hyresvärden skriver ett hyreskontrakt, och båda ska följa det som står i kontraktet.

I en hyresrätt är det vanligt att hyresvärden sköter om renovering av bostaden som till exempel målning och tapetsering. Som hyresgäst ska man vårda bostaden och betala för skador som man själv orsakar. Om en skada uppstår, till exempel en vattenläcka, måste man informera hyresvärden på en gång.

Hyresgästföreningen är en organisation som ger stöd till hyresgäster som är medlemmar i föreningen. Det är frivilligt att gå med i föreningen, och för att bli medlem betalar man en avgift.

Läs mer på webbplatsen: www.hyresgastforeningen.se


Vad är en bostadsrätt?

En bostadsrätt kan vara en lägenhet, en villa, ett radhus eller ett kedjehus. Den som köper en bostadsrätt köper rätten att använda en bostad, och en andel i en bostadsrättsförening. De boende äger huset tillsammans. Man betalar en avgift till föreningen varje månad, som går till drift och underhåll av bostäderna och gemensamma utrymmen.


 

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter