Lån, försäkring och bidrag

Låna hos bank

Den som ska köpa en bostad kan ansöka om lån från en bank. För att få ett bostadslån från en bank krävs det att man har en arbetsinkomst, och att man har råd att betala en viss del av bostaden själv.


Hemförsäkring

En hemförsäkring består av olika försäkringar. Hemförsäkringen kan ersätta skador på bostaden eller saker som finns i bostaden, vid till exempel inbrott, brand eller vattenskador. Den kan också ge ersättning till personer som skadats eller blir dömda att betala skadestånd.

I många hemförsäkringar ingår en reseförsäkring. Den kan ge ersättning om något händer när man är utomlands.

En hemförsäkring är viktig att skaffa oavsett om man bor i en bostad i första hand, andra hand eller inneboende, eller om man äger sin bostad. De flesta försäkringsbolag säljer hemförsäkringar.


Bostadsbidrag

Barnfamiljer och unga människor som är folkbokförda i Sverige, kan söka bostadsbidrag hos myndigheten Försäkringskassan.

Hur mycket pengar bostadsbidraget blir beror på inkomsten, hur hög hyran är, hur stor bostaden är och hur många personer som bor i bostaden.

Läs mer på Försäkringskassans hemsida.


Hemutrustningslån

Hemutrustningslån är pengar man kan låna för att köpa möbler, porslin och andra saker till hemmet.

Personer som omfattas av lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare eller det kommunala flyktingmottagandet kan ansöka om att låna pengar av myndigheten Centrala studiestödsnämnden, CSN, för att köpa saker till sitt hem.

Det går att få lån om man flyttar till en möblerad eller omöblerad bostad, eller om man bor inneboende. Man måste söka lånet senast två år från första gången man blev folkbokförd i en kommun.

Efter två år ska man börja betala tillbaka lånet, med ränta. Ränta är en kostnad som man betalar för lånet. Makar eller sambor får ett gemensamt lån. Då har båda ansvar att betala för räntan och för att betala tillbaka lånet.

 

 

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter