Att hitta en bostad

Befolkningen i Stockholmsregionen ökar hela tiden. Eftersom befolkningen ökar blir det svårare att få en bostad i Stockholm. Särskilt drabbas unga, studenter och nyanlända. Ett alternativ är att försöka få en lägenhet i andra hand.
Det går att ställa sig i olika bostadsköer för att få en bostad. Det är dock långa köer. Under 2021 var den genomsnittliga kötiden nio år för att få en hyresrätt genom Stockholms bostadskö.  Det är möjligt att få en lägenhet efter att stått i kö en mycket kortare tid, i enbart några månader. Intresse för olika lägenheter beror på var den finns, hur hög hyra det är etc.

Det finns olika sätt att gå tillväga för att hitta en bostad. Om man vill hyra en bostad behöver man ta reda på vem som är hyresvärd där man vill bo och ställa sig i bostadskö. Man kan stå i bostadskö som ensamstående eller som par.


Bostadsförmedlingar

En del kommuner har en egen bostadsförmedling som man kan anmäla sig till, för att ansöka om ett förstahandskontrakt till en hyresrätt. Det finns också privata bostadsföretag som förmedlar hyresrätter. Ibland tar bostadsförmedlingarna en köavgift, men ibland kostar det ingenting att stå i kö.

Kötiden till ett förstahandskontrakt genom bostadsförmedlingen i Stockholm och andra storstäder är ofta många år. För att få en bostad i första hand krävs oftast att man har en viss årsinkomst. Olika bostadsföretag har olika krav på hur hög årsinkomsten ska vara. Om man söker bostad tillsammans som ett par, räknas bådas inkomst.

På kommunernas webbplatser kan man hitta länkar till de kommunala bostadsförmedlingarna och ibland även till privata hyresvärdar. Annonser för lediga rum eller lägenheter finns även i dagstidningar, på Internet, sociala medier och ibland uppsatta på anslagstavlor i till exempel matbutiker. Sök på “bostadsförmedling” på din kommuns webbplats, för att hitta mer information.


Stå i bostadskö i annan kommun

Hos många bostadsförmedlingar går det bra att stå i kö även om man bor i en annan kommun. Till exempel kan någon som bor i Upplands Väsby eller Valdemarsvik stå i bostadskö i Stockholms stad eller i Umeå. Men vissa bostadsförmedlingar tillåter inte det.


Bostadsförmedling i Stockholm

Bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlar hyresrätter i många kommuner i hela Stockholms län. De har information på sin webbplats om hur man ställer sig i kö till en bostad, vad det kostar, och hur länge man behöver vänta på att få en bostad.


Fastighetsmäklare

Bostadsrätter och äganderätter säljs ofta via en fastighetsmäklare. Mäklaren tar en avgift av den som säljer bostaden, och ska se till att köpet går rätt till. Mäklaren ska kunna svara på frågor om bostadens skick och frågor om juridik och ekonomi.

 

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter