Ekonomi och försäkring

Låna hos bank

Den som ska köpa en bostad kan ansöka om lån från en bank. För att få ett bostadslån från en bank krävs det att man har en arbetsinkomst, och att man har råd att betala en viss del av bostaden själv.


Hemförsäkring

En hemförsäkring består av olika försäkringar. Hemförsäkringen kan ersätta skador på bostaden eller saker som finns i bostaden, vid till exempel inbrott, brand eller vattenskador. Den kan också ge ersättning till personer som skadats eller blir dömda att betala skadestånd.

I många hemförsäkringar ingår en reseförsäkring. Den kan ge ersättning om något händer när man är utomlands under en kort tid.

En hemförsäkring är viktig att skaffa oavsett om man bor i en bostad i första hand, andra hand eller inneboende, eller om man äger sin bostad. De flesta försäkringsbolag säljer hemförsäkringar.


Bostadsbidrag

Barnfamiljer och unga människor som är folkbokförda i Sverige, kan söka bostadsbidrag hos myndigheten Försäkringskassan.

Hur mycket pengar bostadsbidraget blir beror på inkomsten, hur hög hyran är, hur stor bostaden är och hur många personer som bor i bostaden.

Läs mer på Försäkringskassans hemsida.


 

 

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter