Utländska akademiker

Många nyanlända har en akademisk examen från ett annat land. På informationsverige.se kan du få reda på olika utbildningsvägar för akademiska yrken och hur du går tillväga för att få din kompetens bedömd.

Utländska betyg

För att få en bedömning av sina betyg från en avslutad utbildning i ett annat land kan man vända sig till Universitets- och högskoleverket, UHR. UHR läser betygen från hemlandet och säger vad de är värda i Sverige.

Har du en utbildning sedan tidigare till ett yrke som är reglerat i Sverige, är det andra myndigheter som tar hand om det. Exempel på dessa yrken är läkare, sjuksköterska eller för att få lärarlegitimation.

Det tar lång tid att få sina betyg bedömda. Utländska betyg kan behöva översättas.

Läs mer om bedömning av utländsk utbildning på uhr.se

Kompletterande utbildning

För personer som har en avslutad utländsk ingenjörsutbildning respektive arkitektutbildning erbjuder KTH kompletterande utbildningar. Läs mer på KTH:s webbplats.

För personer som har en utbildning från utlandet inom pedagogik eller vård finns olika alternativ till kompletterande utbildning  på Karolinska institutet, Stockholms universitet och Södertörns högskola. På Studera.nu går det att söka och läsa mer om olika alternativ.

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter