Filmmanus på svenska

Nedan finns manuset på svenska till den film om samhällsorientering som finns på förstasidan på denna webbplats.

Hej du som är ny i Sverige!

Att vara nyinflyttad i ett land innebär stora förändringar. Saker i Sverige fungerar kanske inte riktigt så som du är van vid.

Hur ska du till exempel göra för att få en bostad?
Hur fungerar svenska skolan?
Hur är det att bilda familj i Sverige?

För att det ska bli lättare för dig att komma in i det svenska samhället och så småningom hitta ett jobb, finns en kurs i samhällsorientering. Där får du lära dig om värderingar och traditioner i Sverige. Du får veta vad du har för rättigheter och skyldigheter, hur svensk demokrati fungerar och hur samhället är organiserat.

Kursen är helt gratis. Du läser på ditt modersmål tillsammans med kursledare och klasskamrater som pratar samma språk som du.

”Det var bra att jag kunde gå kursen på mitt modersmål arabiska, och att vi fick tillfälle att ställa frågor och diskutera teman som kursen är uppbyggd kring.”

Du som är ny i Sverige, mellan 18 och 64 år och ingår i etableringsprogrammet hos arbetsförmedlingen har rätt att gå kursen i samhällsorientering. Även vissa anhöriginvandrare får läsa kursen.

”Jag fick lära mig jättemycket, till exempel när jag kan rösta och hur sjukvården fungerar. Samhällsorientering hjälpte mig att förstå Sverige bättre så att jag kan känna mig mer hemma här.”

Läs mer om kursen och hur du anmäler dig på nyistockholm.se. Sidan finns på flera språk!

Välkommen att lära dig mer om svenska samhället!

Uppdatering: åldersgränsen för anhöriginvandrare har höjts till upp till 65 år.

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter