Boende i Sverige

Befolkningen i Stockholmsregionen ökar hela tiden. Eftersom befolkningen ökar blir det svårare att få en bostad i Stockholm. Särskilt drabbas unga, studenter och nyanlända.

Det går att ställa sig i olika bostadsköer för att få en bostad. Det är dock långa köer. Under 2021 var den genomsnittliga kötiden nio år för att få en hyresrätt genom Stockholms bostadskö. 


Bostadsförmedlingar

En del kommuner har en egen bostadsförmedling som man kan anmäla sig till, för att ansöka om ett förstahandskontrakt till en hyresrätt. Det finns också privata bostadsföretag som förmedlar hyresrätter. Ibland tar bostadsförmedlingarna en köavgift, men ibland kostar det ingenting att stå i kö.

Kötiden till ett förstahandskontrakt genom bostadsförmedlingen i Stockholm och andra storstäder är ofta många år. För att få en bostad i första hand krävs oftast att man har en viss årsinkomst. Bostadsföretag har olika krav på hur hög årsinkomsten ska vara. Om man söker bostad tillsammans som ett par, räknas bådas inkomst.

På kommunernas webbplatser finns länkar till de kommunala bostadsförmedlingarna och ibland även till privata hyresvärdar. Sök på “bostadsförmedling” på din kommuns webbplats, för att hitta mer information.


Kösystem för förstahandskontrakt

Bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlar hyresrätter i många kommuner i hela Stockholms län. De har information på sin webbplats om hur man ställer sig i kö till en bostad, vad det kostar, och hur länge man behöver vänta på att få en bostad.

Hos många bostadsförmedlingar går det bra att stå i kö även om man bor i en annan kommun. Till exempel kan någon som bor i Upplands Väsby eller Botkyrka stå i bostadskö i Stockholms stad eller i Umeå.


Hyra bostad i andra hand

Om man hyr en bostad av en person som redan har ett hyreskontrakt med en hyresvärd, kallas det för att hyra i andra hand.

Vid en andrahandsuthyrning ska den som hyr ut sin lägenhet skriva ett andrahandskontrakt med den som hyr. I kontraktet bör det stå vilken hyra som bestämts, hur länge kontraktet gäller och hur lång uppsägningstiden är. Både den som hyr ut och den som hyr ska spara ett exemplar av andrahandskontraktet.

Den som hyr ut lägenheten måste ha tillstånd från hyresvärden att hyra ut i andra hand.

Annonser för lediga rum eller lägenheter att hyra finns i dagstidningar, på sociala medier och ibland uppsatta på anslagstavlor i till exempel matbutiker.


Bo inneboende

Att hyra ett rum eller en del av en lägenhet kallas att bo inneboende.

Den som hyr ut ett rum eller en del av en lägenhet ska skriva ett kontrakt med den som hyr. Kontraktet ger trygghet både för den som hyr och för den som hyr ut. I kontraktet bör det stå vilken hyra som bestämts, vad som ingår i hyran, hur länge kontraktet gäller och hur lång uppsägningstiden är. Både den som hyr ut och den som hyr ska spara ett exemplar av inneboendekontraktet.


Fastighetsmäklare vid köp av boende

Bostadsrätter och äganderätter säljs ofta via en fastighetsmäklare. Mäklaren tar en avgift av den som säljer bostaden, och ska se till att köpet går rätt till. Mäklaren ska kunna svara på frågor om bostadens skick och frågor om juridik och ekonomi.


Särskilda boenden

För vissa grupper finns det särskilda boenden. Exempelvis för äldre personer finns olika typer av äldreboenden och för personer med funktionsnedsättning finns särskilda boenden.


 

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter